Özellikle son yıllarda bana sorulan bir soru üzerine bu yazıyı kaleme almak istedim: “İtalya’da yaşamak için ne yapmalıyım?”… Belki siz de hep İtalya’da yaşamayı düşlediniz! O halde bu yazı tam size göre… İtalya’da yabancı bir vatandaş olarak yaşamak için, talep edilen oturma izni türüne ve aile yapısına bağlı olarak değişen asgari bir gelire sahip olduğunuzu kanıtlamanız gerekmektedir. Referans kriteri, 2025 yılı için yaklaşık 6.542,51 euro olan yıllık sosyal yardım tutarıdır.
Oturma izni için gelir gereksinimleri:
- Tek başvuru sahibi: Yıllık 6.542,51 euro.
- Yükümlü olduğu aile üye sayısı 1 ise: Yıllık 10.420,99 euro.
- Yükümlü olduğu aile üye sayısı 2 ise Yıllık 13.849,65 euro.
- Yükümlü olduğu aile üye sayısı 3 ise: Yıllık 17.323,31 euro.
İtalya’da oturma izni almanız için aile birey sayınıza göre yıllık gelirinizin miktarı 2025 yılı için yukarıdaki gibidir. Bu koşulu sağlıyor iseniz İtalya’da oturma iznine başvurabilirsiniz. Bu konuyu biraz daha netleştirmek için oturma izni türlerinden biraz bahsedeyim.

Oturma İzni Nedir? Oturma İzni Türleri Nelerdir?
Malumunuz, Türkiye Cumhuriyeti, Avrupa Birliği ülkeleri arasında olmadığı için Türk vatandaşlarının İtalya’ya seyahat etmesi için vize başvurusunda bulunmaları gerekmektedir. Vize, genel bir tanımla yabancı vatandaşın ikamet ettiği ülkedeki İtalya Büyükelçiliği veya İtalyan Konsoloslukları tarafından verilir; oturma izni ise (Göç Yasası’nın 5. maddesi) İtalya sınırları içinde bulunan yabancının bir süreliğine yaşadığı o ilin yetkili emniyet müdürlüğü (questura) tarafından verilir.
Oturma izni, ülkeye girişten itibaren 8 iş günü içinde (pazar ve resmi tatiller hariç) talep edilmelidir. İlk kez İtalya’ya gelen ve 16 yaşından büyük yabancı vatandaşlar, oturma izni başvurusu sırasında Devlet ile entegrasyon anlaşması imzalar.
İtalya’da yaşamak isteyen bir yabancının talep edeceği vize türleri ve oturum izni (permesso di soggiorno) türleri ülke değiştirme amacına göre farklılıklar gösterir. Bu yazıda vize türlerinden ziyade oturum izni türleri hakkında bilgi vermek istiyorum.
Başlıca oturma izni türleri şu amaçlarla verilir: turizm, ziyaret, iş, eğitim veya mesleki formasyon, mevsimlik çalışma, serbest meslek, bağlı çalışma (işverenle), ailevi nedenler, tıbbi tedavi, sığınma talebi, uluslararası koruma, özel koruma, özel durumlar, doğal afetler, sivil değer taşıyan özel eylemler, dini nedenler, himaye (bakım altına alma), AB uzun süreli ikamet izni ve Mavi Kart.

Oturma izninin süresi, giriş vizesinde öngörülen süreyle aynıdır ve şu süreleri aşamaz:
- Ziyaret, iş veya turizm amaçlı girişlerde en fazla üç ay;
- Mevsimlik işlerde en fazla dokuz ay;
- Sertifikalı eğitim ya da meslek kurslarına katılım için bir yıl; çok yıllık kurslar için her yıl yenilenebilir;
- Serbest meslek, süresiz iş sözleşmesiyle bağlı çalışma veya aile birleşimi durumlarında iki yıl;
- Göç Yasası’nda belirtilen diğer durumlarda ve özel olarak belgelenmiş ihtiyaçlara bağlı olarak belirlenen süre.
Oturma izninin yenilenmesi, öngörülen koşulların kontrolü için, ikamet edilen ilin yetkili emniyet müdürlüğüne (questura) en az vizenin süresi dolmadan 60 gün önce başvurularak talep edilmelidir.
Oturma İznini Bir Başka Oturma İznine Dönüştürmek Mümkün mü?
Sahip olunan oturma izni türünü dönüştürmek için, öncelikle İtalyan olmayan kişinin ikamet ettiği bölgeden sorumlu valiliğin Göçmenlik Tek Nokta Ofisi’nden (Sportello Unico per l’Immigrazione) izin (nulla osta) alınmalı, ardından dönüşüm başvurusu, ilgili emniyet müdürlüğüne (questura) yapılmalıdır. Dönüştürme işleminin yapılabilmesi için, akışlar kararnamesi (decreto flussi) ile belirlenmiş giriş kotalarının mevcut olması ve mevcut oturma izninin hâlen geçerli olması gerekir.
Aşağıdaki durumlarda dönüşüm mümkündür:
- Eğitim/ mesleki formasyon amaçlı oturma izni, gerekli koşullar sağlanıyorsa bağlı çalışma (işverenle) veya serbest meslek faaliyetleri için oturma iznine dönüştürülebilir.
- Mevsimlik iş için verilen oturma izni, aşağıdaki koşullarda süresiz iş sözleşmeli bağlı çalışma ya da en az bir yıllık sözleşmeli iş için oturma iznine dönüştürülebilir:
- Yabancı kişi, üst üste ikinci yıl mevsimlik iş için İtalya’ya gelmiş ve hâlâ geçerli bir oturma iznine sahipse;
- Yabancı kişi, ilk mevsimlik iş döneminin sonunda hâlâ geçerli bir oturma iznine sahipse.

Şayet İtalya’dan bir taşınmaz alarak oturma izni elde etmeyi düşlüyorsanız bu konuyu bir sonraki yazımda okuyabilirsiniz. Ancak hemen şu konuyu net olarak açıklamakta fayda var: İtalya’da, diğer Avrupa Birliği ülkelerinden farklı olarak bir taşınmaz satın alan yabancı uyruklu kişiye otomatik olarak vize ve oturum izni hakkı verilmiyor. Ancak bir taşınmaz satın almakla, şayet talep edilen koşullara uymanız şartıyla durumunuza uygun bir vize hakkına sahip olabilirsiniz. Şimdilik bu yazıma burada son veriyorum. Bir sonraki yazımda İtalya’dan bir taşınmaz satın almak konusuna değineceğim. İtalya hayalinizin gerçekleşmemesi için hiçbir engel yok. Önemli olan yasaları ve yasal haklarınızı bilmek!